۴ علامت خرابی استپر موتور چیست؟

d8a7d8b3d8aad9bed8b1 d985d988d8aad988d8b1 d988 d987d985d987 d8a2d986da86d987 d8a8d8a7db8cd8af d8afd8b1d8a8d8a7d8b1d987 d8b9d984d8a7d8a6 5f70bd2e5d63c

استپر موتور چیست؟

از سری دانستنی های خودرو  کالا یدکی شما را به خواندن مقاله “۴ علامت خرابی استپر موتور چیست؟” دعوت می کند.

استپر قطعه‌ای مهم در موتور خودرو است که بر روی دریچه گاز خودروها نصب می‌شود. در زمانی که پدال گاز فشرده نباشد، استپر که قطعه‌ای الکترونیکی-مکانیکی است وظیفه تنظیم میزان هوای ورودی به دریچه گاز و همچنین روشن نگه‌داشتن ماشین را برعهده دارد. استپر یا سنسور دریچه گاز با دریافت و ارسال اطلاعات به ECU، مانع از خاموش شدن خودرو در دورهای پایین موتور می‌شود.

به‌علت وجود استپر در قسمت ورودی دریچه گاز امکان آلودگی و کثیف شدن آن با ذرات معلق و دوده روغن وجود دارد. آلودگی استپر یا سنسور دریچه گاز موجب اختلال در عملکرد آن شده و باید برای تمیز کردن این قطعه اقدام کرد تا آسیب جدی به موتور وارد نشود.

این قطعه، هنگام استارت خوردن و روشن شدن خودرو نیز وظایفی دارد. مثلا در ابتدای کار خودرو و زمانی که موتور سرد است، دستور باز شدن دریچه گاز را صادر می کند تا استارتی بی نقص و پر قدرت داشته باشیم و خودرو با اصطلاحا تک استارت روشن شود. این قطعه به وسیله کامپیوتر مرکزی خودرو ECU کنترل می شود.

وظیفه استپر موتور چیست؟

به طور کلی وظیفه صدور دستورات زیر بر عهده ی استپر موتور است:

تنظیم عملکرد موتور در دور پایین؛

تثبیت دور موتور در شرایط مختلفی که با نوساناتی همراه است، مثل روشن شدن کولر؛

ایجاد حالت ساسات به ویژه زمانی که موتور سرد است؛

تنظیم زمان بسته شدن مسی هوا در شرایط مختلف، مثل زمانی که راننده در سرعت بالا، پایش را از روی پدال گاز بر می دارد.

لازم به یادآوری است، استپر در خودروهایی استفاده می شود که دریچه گازی آنها سیمی و یا به عبارت دیگر، مکانیکی است. برخی از مدل های رانا، بیشتر ۲۰۶ های تیپ ۲، پراید و ۴۰۵ از جمله ی خودروهایی هستند که دریچه گاز سیمی و استپر دارند. دریچه گاز خودروهایی نظیر دنا، سمند EF7 و ال ۹۰ برقی است. تمامی وظایف استپر در این خودروها توسط یک سیستم برقی پیشرفته و تحت نظارت و کامپیوتر مرکزی خودرو انجام می شود. برخی از دریچه های گاز برقی خودروهای امروزی، به سنسور هم مجهز هستند. برای این که درباره ی این سنسور بیشتر بدانید، می توانید مقاله ی « سنسور دریچه گاز و نشانه های خرابی آن را بشناسید » را بخوانید.

علائم خرابی استپر موتور

برای اطمینان از خرابی استپر موتور باید از دستگاه دیاگ استفاده کرد؛ اما با کمک توضیحاتی که درباره ی عملکرد استپر در بالا آمده است، شما می توانید به راحتی و کاملا ملموس متوجه علائم خرابی این قطعه شوید:

خاموش شدن خودرو به محض رها کردن پدال گاز؛

افت شدید دور موتور با روشن شدن کولر؛

ناپایداری دائمی دور موتور در شرایط مختلف؛

نوسانات موتور در حال سکون، مثل گاز خوردن سرخود موتور بدون دخالت راننده.

عوامل خرابی استپر موتور

تشخیص اشتباه در عیب یابی خودرو، یکی از مشکلاتی است که همواره رانندگان را نگران می کند. در چنین شرایطی، علاوه بر معضل صرف وقت و هزینه ی بیشتر، ممکن است قطعاتی به اشتباه هم تعویض شوند. چنین نوشتارهایی به شما کمک می کند تا ذهنیت درست تری درباره عملکرد قطعات و قسمت های مختلف خودروی تان داشته باشید.

برای خرید آنلاین لوازم یدکی خودرو کلیک کنید!

با وجود علائم خرابی ای که برای استپر بیان شد، نباید یکسره به سراغ تعویض این قطعه برویم. درست است که می توان از دستگاه دیاگ کمک گرفت، اما خوب است بدانید که قبل از تعویض استپر موتور، خوب است از سلامت قطعات زیر و عملکرد صحیح شان مطمئن شوید:

عملکرد صحیح سنسور موقیعت دریچه گاز؛

عملکرد صحیح سیستم جرقه زنی؛

انژکتورها و پاشش صحیح سوخت؛

سیستم ورودی هوا و و عدم نشت هوا.

چنانچه نقصی در این قطعات و عملکردشان نبود، با اطمینان به سراغ تعمیر یا تعویض استپر موتور بروید. نکته ی دیگری که باید به آن توجه داشت، تمیزکاری استپر است. چرب شدن این قطعه و یا وجود جرم و دوده روی آن، ممکن است باعث باز شدن دریچه ی استپر موتور شود؛  بارها پیش آمده است که بعد از تمیزکاری آن، مشکلات موجود در عملکرد آن برطرف شده است.

عوامل خرابی استپر موتور به شرح زیر است:

خاموش کردن خودرو در دور پایین

کثیف شدن قطعه

فرسودگی یا شکستن آن

خراب یا خورده شدن محل نصب این قطعه

چطور استپر موتور را تمیز کنیم؟

قبل از یادآوری نکاتی درباره تمیز کردن استپر موتور ، باید یادآوری کنیم که تمیز کردن استپر موتور ، بیشتر برای خودروهایی انجام می شود که عملکردشان با وجود کارکرد پایین، دچار اختلال شده است. خودروهایی که کارکرد بیشتری دارند، می بایست عملکرد این قطعه را سالی یک بار بررسی کرده و در صورت نیاز، آن را تعویض کنند.

برای خرید آنلاین دیسک و صفحه خودرو کلیک کنید!

استپر موتور در معرض پاشش سوخت و هواست؛ بنابراین جرم می گیرد و تمیز کردن آن، کاری ضروری و در عین حال با حساسیت بالاست. نکات زیر، به شما کمک می کند تا این کار را با روشی اصولی و بی خطر انجام دهید:

قبل از هر کاری باید باتری را جدا کنید تا خودرو برق نداشته باشد.

پیچ های استپر را با ابزار مخصوص، باز کرده و آن را از دریچه ی گاز جدا کنید. استفاده از پیچ گوشتی نامناسب با پیچ ها ممکن است باعث ایجاد خوردگی در آنها شده و باعث شود بعدا استپر موتور روی دریچه گاز به درستی سوار نشود.

این قطعه ی الکترو مکانیکی در داخل شفت خود، چرخ دنده های کوچکی دارد که پلاستیکی هستند و ممکن است جابه جایی و چرخاندن، باعث شکستن آنها شود. دنده های داخل شفت بسیار آسیب پذیر هستند.

شاید تعجب کنید، اما تعمیرکاران زیادی برای تمیز کردن این قطعه از بنزین استفاده می کنند. استفاده از مواد شیمیایی قوی ای مثل بنزین برای تمیزکاری باعث کاهش عمر این قطعه می شود. اسپری های مخصوصی برای این کار وجود دارد که ترکیبات آنها باعث خوردگی قطعه نمی شود و به دلیل اسپری شدن، همه منافذ استپر موتور را به خوبی تمیز می کند. البته ناگفته نماند نباید با چشم یا پوست بدن، تماس داشته باشد.

هنگام تمیزکاری، استپر را طوری در دستتان بگیرید تا مواد زائدی که بعد از اسپری کردن، جدا و شسته می شوند، داخل قطعه نمانند و به طور کامل از آن خارج شوند. محل باز کردن استپر را هم تمیز و خشک کنید.

معمولا بعد از تمیز کردن استپر و بستن آن در جای خود، خودرو با یک بار استارت زدن، روشن نمی شود. سه تا پنج بار سوئیچ را باز کنید (در خودروهای مختلف، متفاوت است) حدودا دو ثانیه صبر کنید و سپس سوئیچ را ببندید. بعد از هر بار بستن سوئیچ، کمی صبر کنید و دوباره باز و بسته کردن سوئیچ را تکرار کنید. این کار برای هماهنگی استپر موتور با کامپیوتر مرکزی خودرو است.

استپر خودروی شما برقی است یا مکانیکی؟ می دانستید که در سرویس های دوره ای خودروی تان، باید این قطعه را هم بررسی کنید؟ تاکنون این کار را انجام داده اید؟ برای ما بنویسید، آیا تا به حال، استپر موتور خودروی خود را تمیز کرده اید؟ اگر نکته یا تجربه ی خاصی در خصوص آن دارید، لطفا برای توربومگ و خوانندگانش بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

تماس بگیرید